acne-huidproblemen

acne-huidproblemen: 10 praktische tips & nuttige informatie

Afblijven!

Acne is een ontstekingsziekte van de talgklieren van de huid. Het is een aandoening waarvan vooral jongeren tussen de 15 en 18 jaar behoorlijk last kunnen hebben. Men beschouwt het niet alleen als hinderlijk, maar vooral als onsierlijk. Acne kan zeer negatief werken op het zelfvertrouwen. Sommige mensen worden er zelfs depressief van. Toch is acne een van de meest algemeen voorkomende aandoeningen bij de mens.

Het ontstaan van acne kan veel verschillende oorzaken hebben: het kan in de familie zitten (genetisch bepaald) of het kan een gevolg zijn van de hormonen (puberteit), daar kun je dan ook niet veel aan doen. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Overmatige psychische stress (examens) of verkeerde (vette, afsluitende) cosmetica of druk door strakke kleding op de huid (voorhoofdbanden) kunnen ook de boosdoener zijn geweest.
Hoe dan ook, zaak is er vooral van af te blijven! De verleiding is groot om puistjes open te krabben of uit te knijpen. Ook grondig en vaak wassen helpt meestal niet bij de bestrijding. Als het gezicht namelijk te vaak gewassen of aangeraakt wordt, zullen de stoffen nog dieper de huid in geduwd worden en wordt de talgproductie juist gestimuleerd waardoor de huid nog meer geïrriteerd raakt. Wees voorzichtig met de aangedane huid en krab niet aan de acne. Ga ook de puistjes niet uitknijpen. Wanneer je dat wel doet, werk je verdere ontstekingen in de hand. Ook is het zo dat je er beter af kunt blijven om het ontstaan van littekens te voorkomen. Je loopt het risico om er een tweede, diepere ontsteking mee te veroorzaken. Hierdoor herstelt de huid langzaam en moeilijk, met littekenvorming als gevolg. Heb je veel last van acne, ga dan liever op tijd advies vragen bij de huisarts.

Bescherm je gezicht

Inmiddels zorg je ervoor dat je huid goed wordt schoongehouden. Je producten zijn volledig afgestemd op de probleemhuid. Misschien ben je langs de huisarts gegaan en heb je een medicinale zalf of andere behandeling gekregen. Het is nu zaak om alles wat in aanraking komt of zal komen met de huid smetteloos schoon is. Zo geef je bacteriën geen kans je plan van aanpak te saboteren.

Houdt borsteltjes, sponsjes en kwastjes die je gebruikt voor het aanbrengen van je make-up schoon. Penselen en kwastjes maak je schoon met een milde shampoo en wat make-up reiniger. Spoel de kwasten goed af onder stromend water. Als het water geen kleur meer krijgt of schuim bevat, is het klaar. Droog penselen en kwasten ondersteboven. Denk aan het hoofdkussen,die meer dan regelmatig moet worden verschoond. Ook kleding moet fris en schoon aangetrokken worden. Gebruik je haarstyling producten, hou er dan rekening mee dat ze geen contact maken met je huid. Scherm je gezicht dus goed af bij het gebruik van haarspray. Was je handen grondig voordat je aan je gezicht zit.
In de winter heeft je huid te lijden onder de invloed van de verwarming of de airco. Het droogt je huid uit, net als teveel koffie, alcohol en zout. Drink daarom zoveel mogelijk water. Het liefst anderhalve liter per dag. De zon kan de puistjes doen uitdrogen. Dat is de reden waarom acne in de zomer vaak wat minder is. De zon zorgt ervoor dat de oppervlaktelaag (hoornlaag) van de huid dikker wordt. Hierdoor raakt de opening van het talgklierkanaal echter verstopt en zodra het herfst wordt, verschijnen de mee-eters weer. Denk dus niet dat het zonlicht bescherming en verlichting biedt bij acne, maar het kan wel tijdelijk voor verlichting zorgen. Zon echter met mate: overdaad schaadt. Gebruik geen vette zonneproducten. Sommige middelen die worden voorgeschreven voor de behandeling van acne bevatten vitamine A-zuur en/of bepaalde tetracyclines die de huid extra gevoelig maken voor zonlicht.

Dag- en nachtcrèmes

Het is belangrijk dat je je huid goed verzorgt. Daarom wordt het aangeraden om een vast ritme aan te nemen waarbij je elke ochtend als basis een dagcrème aanbrengt en voor het slapengaan een nachtcrème. Er zijn speciale productlijnen voor de gevoelige huid bij acne. Geadviseerd wordt het bij één productlijn te houden, zodat de producten goed op elkaar zijn afgestemd. Bovendien kunnen verschillende merken verschillende bestanddelen bevatten die elkaar gaan tegenwerken. Let op bij de keuze voor een huidverzorgende tonic voor de vette huid. Deze bevat over het algemeen veel alcohol. Dat is niet goed voor een acne huid. De huid wordt extra geprikkeld en zal nog meer talg produceren.
De dagcrème zorgt ervoor dat je huid beschermd wordt tegen alle vervuiling waarmee je gezicht de loop van de dag in aanraking komt. De nachtcrème zorgt ervoor dat je huid ’s nachts extra goed kan herstellen van de schade die het overdag heeft opgelopen. Over het gebruik van een scrubcrème zijn de meningen verdeeld. Er zijn mensen die beweren twee keer per week de huid te scrubben, waardoor de bovenste laag huidcellen worden verwijderd en de poriën minder snel verstoppen. Anderen zeggen dat door het scrubben juist de puistjes zullen opengaan en daarmee vermeerdering van de bacteriën plaats zal vinden. Om veilig te gaan kun je beter je huid twee keer per week reinigen met een milde reiniger (geen zeep!). Gebruik uitsluitend producten die geschikt zijn voor acne. Bij twijfel vraag je advies aan de apotheker, drogist of huisarts.

Eet gezond

Het is belangrijk op je voeding te letten wanneer je te kampen hebt met een acne huidaandoening. Wanneer je gezond eet, kan je huid daar veel profijt van hebben. Kies voor gezonde levensmiddelen en verdeel ze op een evenwichtige manier over de maaltijden. Het is belangrijk gezonde producten te kiezen. Voeding verschaft het lichaam bouwstoffen voor nieuwe cellen. Hiermee is voeding van groot belang voor de gevolgen van de inname ervan en hoe de huid eruit zal zien. Wanneer je bijvoorbeeld veel vet eet, zal het lichaam het teveel aan vetten opslaan. Een gezonde, zuiverende, aangepaste en uitgebalanceerde voeding kan het organisme de gelegenheid geven zich te herstellen.
Voor het afvoeren van afvalstoffen is het noodzakelijk dat je ten minste twee liter water drinkt. Het betreft normaal water, zonder koolzuur. Kraanwater is prima. Eet zoveel mogelijk groente en fruit, hierin zitten veel vitamines en mineralen. Rauwe groenten zijn ook heel erg goed. Vermijd verzadigde vetten. Vetten zullen worden omgezet in vetzuren. Het teveel aan vetten wordt opgeslagen in de lever, weefsels (denk aan cellulitis), bloedvaten en galblaas. Verzadigde vetten zijn dierlijke vetten. Ze zitten voornamelijk in vlees, vleeswaren, melk, boter, en chocolade. Probeer deze vetten een tijdje uit je menu te schrappen. Dan zal het lichaam zich herstellen en de opgeslagen vetten verwijderen. Het is extra belangrijk om hiervoor veel water te drinken.

Eet je teveel suikers, dan zal het teveel door de weefsels en de lever worden opgeslagen als glycogeen of vet. Een teveel aan suikers leidt uiteindelijk tot spijsverteringstoornissen, gistingen en verzuring. Dat heeft effect op de huid: deze wordt gevoelig en ongezond. De beste suikers zitten in verse groenten en vers fruit. Als je lichaam en daarmee je huid helpt om afvalstoffen te verwijderen door veel water te drinken, kun je ook maar beter de zoutpot een tijdje laten staan. Een zoutarme voeding bevordert namelijk de verwijdering van afvalstoffen uit het lichaam.

Geef genezing de tijd

Een behandeling tegen acne duurt wat langer dan men misschien verwacht. Het vergt tijd en veel geduld. Heb je zelf stappen ondernomen en gebruik je de juiste producten, zorgzaamheid ten opzichte van de hygiëne, houd je rekening met de juiste voeding, zorg je voor voldoende slaap en beweging en je komt na een tijdje nog niet verder, of de klachten verergeren zich? Dan kun je beter een huisarts naar je acne huidaandoening laten kijken.
Wacht daar niet te lang mee. Dat is beslist niet nodig, bovendien kunnen littekens ontstaan, terwijl je deze kunt voorkomen door op tijd de juiste behandeling te volgen. Een medicinale behandeling werpt ongeveer na een maand pas zijn vruchten af. Een behandeling moet daarom meerdere maanden worden volgehouden. Gebrek aan wilskracht is over het algemeen de boosdoener wanneer het niet is gelukt.

Heeft de huisarts antibiotica voorgeschreven, dan kan het ook drie maanden duren voordat het de antibiotica lukt de bacteriën te remmen die een rol spelen bij de ontsteking van de puistjes. Het kan zelfs zijn dat na het stopzetten van de hormonale behandeling de symptomen weer terugkomen. In dat geval wordt vaak aangeraden een tweede kuur te nemen. Houd vol en verlies de moed niet te snel. Acne is een onschuldige aandoening die meestal na enkele jaren vanzelf verdwijnt. In de meeste gevallen is acne verdwenen voor het vijfentwintigste jaar. Zelden blijft de aandoening bestaan tot op oudere leeftijd.

Matig met make-up

Om de acne huid te verbergen, wordt er door veel meiden gegrepen naar poeder en dikke lagen make-up. Doet dit maar niet: het verergert de acne alleen maar! Poeder en make-up zijn namelijk producten die de poriën afsluiten, wat niet ten goede komt van een herstel van de huid. Kun je niet zonder make-up, gebruik dan een vloeibare make-up op waterbasis. Breng de make-up dun aan. Een alternatief is te kiezen voor niet-comedogenische producten. Dit zijn producten die geen mee-eters veroorzaken en ze verstoppen de huid niet. Er is zelfs gekleurde acne medicatie verkrijgbaar. Tegenwoordig zijn er ook verschillende “minerale”cosmeticapoeders op de markt. Het zijn producten die de huid laten ademen. Eventueel kun je rode plekken aantippen met een camouflagestift. Doe dit bij voorkeur alleen voor bijzondere gelegenheden. Het geldt ook voor de make-up.

Geef je huid zoveel mogelijk gelegenheid te genezen en te herstellen. Leg het accent op je lippen en je ogen. Oogschaduw en lippenstift kun je gewoon gebruiken. Laat make-up nooit langer dan nodig is op het gezicht zitten. Hou de huid schoon en laat de huid zoveel mogelijk “puur natuur”. Het is heel belangrijk om ’s avonds de make-up er weer af te halen met de hiervoor bestemde producten, zodat de huid schoon is en kan herstellen.

Gebruik je stylingproducten zoals haarwax? In haarstyling producten zitten veel minerale oliën. Haarwax blijft op het kussen achter en komt zo op de gezichtshuid terecht, die hierdoor weer verstopt raakt. Haarlak verstopt door lakdeeltjes de poriën op het voorhoofd. Je kunt bij het gebruik van haarlak je gezicht beter goed afschermen.

Medicijnen als oplossing

Soms is acne niet te verhelpen met goede verzorgingsproducten en –rituelen en ligt het met name aan de interne hormoonhuishouding. Maak in ieder geval een afspraak met de huisarts. De huisarts kan vaststellen in welke gradatie zich jouw acne-aandoening bevindt. Er zijn diverse middelen voor verschillende gradaties.

De voorgestelde behandeling kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals leeftijd, de ernst van de huidaandoeningen en hoe lang je er al mee rondloopt. De huisarts zal het behandelplan met je doornemen. Mogelijk schrijft hij medicijnen voor. Middelen die veel worden voorgeschreven bevatten salicylzuur of benzolyperoxide. Deze zorgen ervoor dat de talgklieren niet verstopt raken. Daarbij werken ze ontstekingsremmend. In ernstigere gevallen kunnen antibiotica worden voorgeschreven. Dit kan zijn in de vorm van een lotion of een crème. Eventueel worden capsules voorgeschreven. Het kan ook zijn dat hij je doorverwijst naar een dermatoloog.
In hele zware gevallen kan de huisarts of de dermatoloog vitamine A-zuur behandelingen voorschrijven. Dit is een vrij heftige behandeling. Je mag bijvoorbeeld niet zwanger zijn of willen worden. Soms helpt bij meisjes en vrouwen een speciale anticonceptiepil die cyproteroneacetaat bevat. Deze stof onderdrukt de prikkel tot acnevorming.

Schoon en fris

De huid wil ademen, dus is het van belang dat je op goed absorberende kussens slaapt. Katoenen kussens bijvoorbeeld veroorzaken geen irritatie en belemmert de zuurstoftoevoer niet wanneer je er op ligt. Ook is het belangrijk dat je het beddengoed regelmatig verschoont. Immers, wanneer het vuil van je gezicht zich elke nacht ophoopt op je kussens, is dat ook weer een infectiebron.
Luchtvervuiling en rook zijn ook oorzaken voor verergering van de acneklachten. Deze omstandigheden dragen bij aan het verstoppen van de poriën. Zorg daarom vooral voor veel frisse lucht. Vermijd rokerige plaatsen. Ga wandelen of fietsen in de natuur. Dat werkt ontspannend en die ontspanning draagt ook meteen weer bij aan de verbetering van je huid.
 
Zorg voor kleding die gemaakt is van ademende materialen (geen synthetische). Gebruik producten die de huid niet “opsluiten”. Denk ook aan het gebruik van de telefoon. Het is één van de meest vervuilde objecten in huis: een broeiplek van bacteriën. Zorg daarom dat je niet met je gezicht tegen de telefoon aanzit als je belt, en dat de hoorn regelmatig schoon gemaakt wordt.

Slaap voldoende!

Het is belangrijk dat je genoeg slaap krijgt. Wanneer je een slaaptekort hebt kan zich dit uiten in lichamelijke stress waardoor de acne verergert. Ook omdat de huid ’s nachts tijd nodig heeft om te herstellen, is het zeer belangrijk dat je minimaal acht uur per nacht slaapt. Bovendien is het algemeen bekend dat voldoende slaap een voorwaarde is voor een mooie huid. Blijf niet te lang slapen. Acht uur per nacht is prima. Ga op een vast tijdstip naar bed. Ook in het weekend.
  Stress is ook een belangrijke factor waardoor acne kan verergeren. Acne komt over het algemeen het meest voor bij tieners in de puberteit (80%). Dit is een periode waarin het lichaam verandert, men groeit van kind naar man of vrouw. Ook is de puberteit een tijd van stress omdat de school veel van je eist. Je zit middenin examens. Het kunnen oorzaken zijn waardoor acne verschijnt. Zorg daarom voor voldoende ontspanning. Schep balans tussen spanning en ontspanning. Ga veel bewegen of sporten. Het liefst in de frisse buitenlucht. Dit zorgt voor een goede doorbloeding van de huid en je krijgt zuurstof binnen, wat ook weer ten goede van je huid komt.
Bereid je er op voor dat een behandeling tegen acne tijd nodig heeft. Soms duurt het een paar maanden voordat je uiteindelijk resultaat ziet. Raak hierdoor niet ontmoedigd of in de stress. Angst dat het niet meer overgaat, werkt ook alleen de behandeling tegen. Heb geloof dat er een dag komt dat het allemaal beter uit gaat zien.

Zacht wassen

Dermatologen raden aan om het gezicht twee maal per dag zacht te wassen met gezichtszeep met hydraterende werking, zodat de huid niet uitdroogt. Daarna moet het gezicht drooggedept worden met een zachte, schone handdoek om verdere irritatie en vervuiling te beperken. Boen of schrob de huid niet. Behandel de huid met uiterste voorzichtigheid om verdere beschadiging van de puistjes te voorkomen. Het tweemaal dagelijks reinigen draagt bij aan de absorptie van de overtollige talgafscheiding. Door de verminderde talgafscheiding zal de vorming van mee-eters ook verminderen. Ten slotte zullen minder mee-eters weer bijdragen aan minder puistjes.
Naast de tweemaal daagse reiniging is het belangrijk huidverzorgingsproducten te gebruiken die speciaal zijn afgestemd op de gevoelige huid. Belangrijk is de huidverzorgingsproducten van één merk te nemen. Vermijd agressieve en uitdrogende producten. Lichte vormen van acne zijn te behandelen met lotions en crèmes, die zonder recept bij de apotheek of drogist kunnen worden gekocht. Je kunt ook bij de huisdarts langs gaan om advies te vragen.

Benzoylperoxide is een van de veel voorkomende bestanddelen voor het behandelen van acne. Het zit in veel producten ter behandeling van de acne huid. Benzoylperoxide is zonder recept verkrijgbaar. Het werkt antiseptisch, waardoor het zorgt voor vermindering van het aantal bacteriën op de huid. Het is een veilig middel. Benzoylperoxide heeft als nadeel dat het soms huidirritatie kan veroorzaken en het kan bleekvlekken veroorzaken op kledingstukken en beddengoed. Bij twijfel kun je altijd advies bij de huisarts vragen, of de acne nu licht, matig of ernstig is. Bij ernstige acne dien je altijd naar de huisarts te gaan.

Tips & Reacties

  • Geen agressieve middelen

    Bij acne hebben sommige mensen baat bij producten voor een droge of gevoelige huid. Veel producten tegen puistje bevatten alcohol en andere agressief reinigende middelen. Het is goed om je huid goed te reinigen, maar bedenk ook dat je huid heel gevoelig is.Kamille is bijvoorbeeld ontstekingsremmend en verzachtend. Er zijn niet specifieke ingrediënten die je het best kunt gebruiken, iedere huid reageert overal anders op, dus je zult moeten uitproberen. Maar je hoeft niet duur uit te zijn voor een goede crème: een goedkopere crème is misschien soms juist wel iets liever voor je huid.
    Tip van Marieke Koomen op 12 januari 2011
  • Reinig met zeepvrije wasgel

    Ik gebruik dagelijks zeepvrije wasgel van Zwitsal, hier reinig ik mijn gezicht mee. En dit helpt ontzettend goed tegen puistjes. Verder geen make-up enzo gebruiken.
    Tip van nancy op 31 mei 2009
  • Ga naar de sauna of het stoombad

    Neem af een toe een hete sauna of een ontspannend stoombad. U zult zien dat de huid er heerlijk schoon van wordt en u neemt meteen uw hele lichaam mee. U zweet al het vuil eruit. Na afloop een lekkere koude douche is het allerbeste voor uw huid.
    Tip van Esther op 31 mei 2009
  • Geen tandpasta op puistjes

    Belangrijk!! Velen zeggen dat je tandpasta op je puistjes moet wrijven... niet doen!! Het doet pijn en doen je puisten alleen uitdrogen.
    Tip van farah op 31 mei 2009
  • Goed reinigen met lotion en zeep

    Het is belangrijk dat je je gezicht goed reinigt met een lotion. Ook wil zeezout-zeep en modderzeep helpen om je gezicht te reinigen. De zon en zeelucht zijn ook heel goed voor je huid.
    Tip van Joyce op 31 mei 2009
  • Groente voor je gezicht

    Alles al geprobeerd?  Wrijf dan 's avonds met een schijfje rauwe aardappel over je gezicht, met name de vettige plekken. Je zult zien hoe je huis is opgeknapt de volgende ochtend. Werkt ook als basis voor een avondmake up, je blijft de hele avond mat. Na een paar dagen even scrubben. Dure scrub? welnee, gewoon de gebruikte pads van de senseo. Hardnekkige puistjes kun je ook aanstippen met een plakje zuur fruit (citroen, schil van een groene appel, limoen), werkt ook tegen pigmentvlekken.
    Tip van Lida op 31 mei 2009
  • Niet stressen

    Mijn huid word erger als ik heel veel spannings heb, dat is heel lastig. Minder stress en veel rust helpt wel.
    Tip van carolina op 31 mei 2009
  • Onder de zonnebank

    Af en toe eens onder de zonnebank kan er ook voor zorgen dat ze wegblijven.
    Tip van Wendy op 31 mei 2009
  • Laat de huid met rust

    Houd de huid schoon en niet pulken. Laat de huid met rust
    Tip van carolina op 16 mei 2009
  • Sinaasappelschil

    Smeer een sinaasappelschil op de pukkel en wrijf het er in. Gaat het branden? Dan moet je doorgaan en je ziet de puist weggaan.
    Tip van op 17 juli 2007

Deel je eigen tip over acne huidproblemen

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!